1.Настаняване на гостите

Когато гостите са настанени в ресторанта, водещият на тържеството призовава всички да станат на крака и с бурни аплодисменти да посрещнат младото семейство и техните кумове.

 

2. Посрещане на младоженците


Когато гостите са настанени в ресторанта, водещият на тържеството призовава всички да станат на крака и с бурни аплодисменти да посрещнат младото семейство и техните кумове.
Младото семейство пристъпва към три ленти: бяла синя и червена които символизират дъгата на живота.За всеки цвят си има по няколко красиви думи. След това те пристъпват по бяло платно, посипано със свежи цветя – символ на светлината и безоблачния живот, към който се стремят младоженците. Когато спрат в края на платното, свекървата захранва младите с пита и мед – сладък да им е живота. Понякога свекървата поднася по две хапки на всеки - първата със сол, втората с мед - символ на сладките и солените мигове в живота.
Следва наздравица на младоженците и техните кумове с шампанско. След като изпият шампанското (по традиция “до дъно”), младите без да поглеждат назад, хвърлят едновременно своите чаши – символиката тук е, че “счупеното носи щастие” и освен това старите хора казват “Колкото парченца – толкова момченца”.
Ако сте решили да спазите този обичай, пригответе си други чаши, специално за тази цел.
Разчупване на питата
По традиция младото семейство се обрящат с гръб един към друг хващат питата, с която свекървата ги е захранила, от двете и страни и я разчупват. Старите хора казват, че при който остане по-голямото парче, той ще “командва” в къщата.
Забележка: Задължително уговорете целия ритуал с водещия предварително.ІІІ

3.Атрактивно представяне на кума и кумата

Кумата се носи до официалната маса.А кума бива съпроводен до масата от две красиви момичета хванали го под ръка от двете страни,а и същевременно му правят вятър с ветрила.

4.Закичване на перцата.

След като ритуала по посрещане на младоженците и кумовете е приключил, шаферите тръгват по масите и закичват гостите със специално приготвени перца, подредени в кошничка.

5.Тост на кума


След като младоженците и техните кумове се настанят на масата, идва ред на кума да открие тържеството с реч и наздравица. В своето слово той приветства всички гости, отправя своите пожелания към младото семейство и вдига първия официален тост.

6.Първи брачен блус

Първият танц по традиция е за младоженците – това е техния първи танц като семейство. Предварително може да уговорите с водещия, ако желаете той да пусне някоя по-специална за Вас песен за първия Ви семеен танц. Мелодия на която може би сте се запознали или ви напомня за някакъв добър спомен.
Желателно е все пак да е известна песен за да могат всички да играят.

7.Кумово хоро

Кума повежда първото хоро.
Трябва да се подбере лесно Българско право хоро

8.Празнична наздравица с гостите

Тържеството вече е официално започнало, съпровождано с много музика и танци. Идва време да се сервира празничния обяд/вечеря (зависи кога е сватбата) и е прието всички да седнат по местата си. Дисководещия подбира на тиха и приятна музика всички започват обяда/вечерята. Тук е момента, когато младоженците могат да направят наздравица с всеки един от гостите. Обиколката им започва от официалната маса, където са техните кумове и родители. При наздравицата гостите отправят своите благопожелания към младото семейство и им връчват своите сватбени дарове. След като се видят лично с всички, младоженците се връщат на официалната маса и започват своя обяд/вечеря, след което тържеството продължава отново с музика и танци.

9.Откупване на торта и петел от кумовете


Идва ред на още една българска традиция, да се поднесат дарове на кумовете. Това по принцип са петел и торта, понякога може и пита. Пред официалната маса излизат танцьорите, които носят даровете. Обикновено под звуците на кръшна ръченица, кумовете се “надиграват” с танцьорите и трябва да си откупят даровете, а докато дават парите, да се опитат да си вземат даровете. Целта на танцьорите пък е да съберат колкото може повече пари. Това продължава докато кумовете успеят да си вземат даровете (внимавайте петела и тортата да не се озоват на земята, след успорваната борба).

10.Разрязване на сватбената торта

Това е един обичай, навлязъл като част от ритуала съвсем наскоро. За целта младоженците разрязват предварително закупената сватбена торта заедно .След това всеки захранва другия, по възможност без вилички за по голямо шоу. Ако сте предвидили по-голяма торта, то тя може да бъде поднесена като десерт за Вашите гости. В такъв случай разрязването на тортата от младото семейство става преди булчинското хоро.
Ако младоженците знаят, че някои техни приятели ще се женят скоро, може да ги изненадат, като ги захранят с парче от сватбената торта.

10.Булчинско хоро

Това е най-важното право хоро от сватбата. По традиция булката взима булченския букет специално изработен за нея и застава начело на хорото. Целта е гостите на сватбата да вземат букета и да поведат хорото. Букетът обаче не го получават даром, а след като оставят една банкнота в специално подготвената за това кошничка, или игла с конец на които да се нижат парите. Добре е предварително булката да уговори с водещия на сватбеното тържество колко време да продължи хорото – тогава музиката изведнъж спира. Ако букета е останал в жена, първото дете ще е момиче, а ако е останал в мъж – детето ще е момче.
Този, при когото е останал букета, има право младоженците да му изпълнят едно желание, ако искат да си вземат букета. За да даде парите, събрани от хорото, право на желание има и този, който е събирал парите. Когато преброят парите, ако сумата е четна, първото дете ще е момиче, ако е нечетна - момче.

12.Хвърляне на букета и жартиера на булката

букета:
За целта на дансинга се събират всичи неомъжени момичета. Булката, без да поглежда назад,първо прави няколко лъжливи опита и след това хвърля своя булчински букет. Което момиче го хване, значи тя ще е следващата, която ще се омъжи според традицията.
жартиера:
Този обичай се отнася за мъжете. Той може да бъде изпълнен, само ако булката има жартиер. За целта, се поставя стол в средата на дансинга.Булката качва крака на който се намира жартиера и младоженеца трябва да го свали със зъби. После да го хвърли, без да поглежда, към събралите се ергени. По същият начин, който от тях хване жартиера, той първи ще се задоми.

забележка:Ако булката няма жартиер ергените се нареждат заедно с момите за хващане на букета ІІІДопълнителни незадължителни :
надиграване за най-добе танцуваща двойка

Училище за младоженци,тук младоженеца се учи как да шета на булката.

Желая ви приятно изкарване І І І